Ako zostaviť BARF jedálniček? Výhody jedálnička na mieru od Barfi

Kvalitná strava, to je základ ľudského, no častokrát aj toho zvieracieho jedálnička. Hoci žijeme rýchlu dobu a priestoru na prijímanie nových informácií je čoraz menej, majitelia psov i mačiek už určite zachytili pojem BARF, prípadne BARF jedálniček. Ide o formu stravovania pre domácich miláčikov, v ktorej sú základom kosti a surové mäso (BARF = Biologically Appropriate Raw Food, teda biologicky vhodná surová strava).

Tento spôsob stravovania so sebou prináša množstvo výhod, no možno nemáte práve dostatok času alebo skúseností, aby ste si trúfli zásadným spôsobom zmeniť stravu vášho psíka alebo mačky. Našťastie, na trhu sú spoločnosti, ktoré patria medzi špičku v zostavovaní Barf jedálnička na mieru a jednou z takých spoločností je aj Barfi.

Zverte zostavenie BARF jedálnička na mieru odborníkom, ktorí majú s barfovaním bohaté skúsenosti. Na stránke BARFI.sk vám radi a bezplatne zostavíme jedálniček, ktorý bude presne vyhovovať vašim štvornohým miláčikom.

BARF Jedálniček od BARFI

Prečo Barf jedálniček a prečo nie obyčajné granule?

Možno si hneď z úvodu kladiete otázku, prečo by ste vôbec mali meniť niečo, čo v zásade funguje. Veď vášmu psovi alebo mačke ich obvyklá strava chutí a vy máte minimum starostí, pretože len nasypete do misky granule alebo obsah konzervy a váš domáci miláčik je navonok spokojný.

Čítať viac: Čo je BARF?

Spôsobov, ktorými nakŕmite vaše zviera, môže byť niekoľko. Jedným z nich je varená strava, ktorá však nie je práve najvhodnejšia, nakoľko pri varení sa strácajú z jedla výživové hodnoty, minerály, vitamíny a najmä stopové prvky, ktoré sú najmä pre psov mimoriadne dôležité.

Spomínané granule síce patria k najčastejším formám stravy pre zvieratá, no v ostatných rokoch sa objavujú po ich konzumácií najrôznejšie alergie, ktoré súvisia predovšetkým s obsahom surovín v samotných granuliach. Najčastejšou surovinou s následkami alergickej reakcie sú obilniny, a tak niet divu, že BARF si získava medzi majiteľmi zvierat čoraz väčšiu popularitu. Podobne ako človek, aj pes či mačka potrebujú dennú dávku bielkovín, tukov a rôznych minerálov ako sú vápnik, draslík a sodík, ktoré sa podieľajú na správnom fungovaní organizmu a pohybovej sústavy.

Výhody BARF stravy

BARF strava je tou najprirodzenejšou, ktorú váš pes a mačka môžu dostať. Reč je totiž o konzumácii surového mäsa, kostí, vnútorností, ovocia a zeleniny + doplnkov, mliečnych výrobkov a príloh. Pri takomto jedálničku nie je strava tepelne upravovaná, vďaka čomu je ľahko stráviteľná a zachováva si všetky mikro a makro živiny, ktoré sú pre zdravie zvieraťa dôležité. Vďaka svojmu bohatému obsahu živín efektívne predchádza častým problémom, akými sú napríklad málo energie, zlý stav chrupu a srsti či slabá imunita.

Čítať viac v našom blogovom článku: BARF Strava - kompletný sprievodca barfovaním

Ako teda zostaviť taký BARF jedálniček a čo tvorí základ tejto stravy?

Konečne máme jasno v tom, čo je dôležité pre správny rast a zdravie vášho “chlpáča”, no akosi nám nie je úplne jasné, čo presnejšie tvorí taký BARF jedálniček a čo by malo byť jeho základom a v akom množstve?

Keďže psy boli odjakživa kŕmené prevažne surovou a nespracovanou stravou, len málokedy trpeli súčasnými chorobami. Tie prišli až postupom času, najmä v ostatných rokoch, pri čoraz väčšom sortimente komerčného krmiva.

Čo teda tvorí základ BARF jedálnička? Keďže BARF je metóda výživy mäsožravých domácich zvierat prirodzeným spôsobom, základom je teda surové mäso, kosti, zelenina a ovocie. Do kŕmnej dávky je možné pridávať aj mliečne výrobky a rôzne kŕmne doplnky.

Podiel jednotlivých základov BARF stravy závisí od veku, hmotnosti, záťaže, zdravotného stavu a hlavne od konkrétnych potrieb daného jedinca.

Zloženie kŕmnej dávky pre dospelého jedinca tvorí:

  • 50 – 60 % mäsa
  • 20 – 30 % kostí
  • 20 – 30 % príloh

Pozrieť produkty v kategórii: Mrazené mäso pre psov BARF

Denná kŕmna dávka dospelého jedinca by mala tvoriť 2 – 3 % ideálnej hmotnosti psa. Táto dávka je iba orientačná, záleží na mnohých faktoroch, a to najmä na individualite daného jedinca a jeho záťaži.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa vám teraz premietajú v hlave rôzne rovnice, vzorce a výpočty. Koľko váži môj pes? Koľko kilogramov sú 3% z celkovej jeho hmotnosti? Koľko gramov je 60% z 3% jeho hmotnosti?

Našťastie, pokročilá doba, ktorej sme súčasťou, poskytuje množstvo kvalitných služieb, a to aj v oblasti tvorby optimalizovaných jedálničkov nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá. Ak si netrúfate zostaviť jedálniček pre vaše domáce zviera, obráťte sa na niektorú zo spoločností, ktoré sa v tejto oblasti pohybujú. Ak potrebujete ušetriť aj ďalší čas, obráťte sa rovno na BARFI.

Kto šetrí váš čas a postará sa o zostavenie jedálnička? Predsa BARFI!

Ak chcete, aby mal váš štvornohý miláčik kvalitnejšiu stravu a s ňou aj kvalitnejší život, zverte jeho jedálniček do rúk niekomu, kto rozumie barfovaniu. V BARFI.sk vám radi na mieru zostavímr BARF jedálniček pre vášho psa či mačku, a to bezplatne.

Výhody zostavenia jedálnička od BARFI

  • vyvážená a pestrá strava
  • široká ponuka
  • vernostný program
  • balíky produktov na 7 alebo 14 dní
  • pri objednávke do 12:00 hod máte objednávku doma už nasledujúci deň
  • ku každej objednávke darček zadarmo

Profesionálne zostavenie jedálnička, výpočet kŕmnej dávky aj prispôsobenie jedálnička zvieraťu

BARF rozhodne nie je o tom, že vášmu psovi alebo mačke nahádžete do ich misky nejaké mäso, nejaké tie kosti a nejakú zeleninu. Ide o správny pomer a správnu hmotnosť jednotlivých surovín, a to na základe optimálnej hmotnosti vo veku, v ktorom vaše zviera je, ale aj na základe tej skutočnej hmotnosti.

Individuálne prispôsobenie jedálnička je tak absolútnym základom. Treba vedieť rozlíšiť o aké zviera ide, v akom veku je, akú veľkosť má a aké sú potreby vášho štvornohého miláčika. Základ sme si síce načrtli v riadkoch vyššie, no vy ste pevne presvedčení, že sa chcete zveriť do rúk odborníkov z BARFI.

Práve v BARFI.sk sa okrem iného špecializujú aj na profesionálne zostavenie jedálnička a výpočet kŕmnej dávky, na základe čoho získate presný obraz a prehľad o tom, čo váš “chlpáč” potrebuje a k tomu dostanete aj odporúčania na tie najvhodnejšie produkty. Poľahky si tak vyberiete zo širokej ponuky kvalitnej svaloviny, mäsa, kostí, vnútorností a rôznych ovocných a zeleninových zmesí či olejov.

Nič sa nevyrovná finančnej a časovej úspore, ktorú Barfi poskytuje majiteľom zvierat. Za všetko hovoria bohaté skúsenosti spoločnosti Barfi a recenzie spokojných zákazníkov.

Ako prejsť na Barf jedálniček od Barfi

Barf strava a najmä spomínané kŕmenie surovým mäsom môže niesť so sebou aj isté riziká. Správne nastavené kŕmenie a výber surovín, ktoré pochádzajú len z overených a kvalitných zdrojov sú základom úspechu. Nezaškodí ani “porada” s veterinárom, ktorý môže na zostavený jedálniček “hodiť očko” a odkonzultovať ho s vami, ešte predtým, než sa skutočne vydáte na túto cestu.

Následne je potrebné zvoliť správny postup pri prechode z granúl na barf stravu, pretože niektoré jedince to môžu zvládnuť aj zo dňa na deň, niektoré však len postupne. Dôležité je prihliadať na zdravotný stav a schopnosť psa tráviť. Vždy je to veľmi individuálne, no pokiaľ sa zveríte do rúk Barfi, máte istotu, že bude dbané na balans jednotlivých živín a rozmanitosť a kvalitu jedálnička.

Presvedčte sa sami!

Ak ste sa dostali až sem, musí to znamenať, že o barfovaní už máte určité poznatky a možno ste si po debatách s inými psíčkarmi či zverolekárom povedali, že nastal ten pravý čas na zmenu.

Presvedčte sa sami, že BARF jedálniček na mieru od Barfi bude tým pravým orechovým pre vášho domáceho miláčika. Každý, vrátane psov a mačiek, si zaslúži skutočne len to najlepšie a tým sa myslí okrem kvalitnej stravy aj kvalita ich života. V Barfi vieme, ako má vyzerať zdravý a šťastný pes a mačka, a tak určite neváhajte, pokiaľ chcete vášho miláčika zveriť do rúk skutočným odborníkom.

barfi - rozumieme barfovaniu

FAQ

Ako dlho trvá prechod na Barf jedálniček?

To môže byť veľmi individuálne. Niektorým jedincom môže vyhovovať okamžitá zmena zo dňa na deň, iným zase postupné zmiešavanie barfu s komerčným krmivom a následný kompletný prechod. Vždy treba zvážiť vek, tráviace schopnosti a celkový zdravotný stav psa. Dbajte na balans živín, rozmanitosť jedálničku a kvalitu a bezpečnosť mäsa a všetkých potravín.

Je Barf stravovanie vhodné aj pre šteniatka/mačiatka?

Áno, ale len od určitého týždňa, v ktorom sa začína s prikrmovaním. Zároveň je však nutné dbať na to, aby šteniatku/mačiatku nebola podávaná ťažko stráviteľná strava. V treťom týždni je možné začať s mäsom v kombinácii s mliekom. Mäso volíme ľahko stráviteľné - chudé kuracie alebo morčacie prsia. Prvé 2 - 3 dni mäso mierne povaríme. Vo 4. týždni už sa môžu podávať aj iné druhy surového mäsa, avšak buď mleté alebo naškrabané, k čomu sa odporúča pridať nastrúhaná varená mrkva a kozie mlieko prípadne surový vaječný žĺtok.

Pozrieť produkty v kategórii: Barf pre šteniatka

Aké sú náklady na Barf stravovanie v porovnaní s komerčným krmivom?

Aj toto je veľmi individuálne a všetko závisí od kvality komerčného krmiva, ktorá sa následne odráža aj do cien. Pokiaľ ste však boli zvyknutí nakupovať kvalitnejšie komerčné krmivo, poľahky sa vám mohlo stať, že mesačne vás to vyšlo viac peňazí a dostali ste, ľudovo povedané, “menej muziky”. Finančná náročnosť Barf stravovania je teda mýtus. Náklady na Barf stravovanie môžu byť pokojne aj rovnaké alebo dokonca nižšie než pri komerčnom krmive.

Ako skladovať a pripravovať suroviny pre Barf jedálniček?

Skladovanie a príprava patrí medzi mierne nevýhody barfovania. Pre bezpečnosť mäsa by sa malo zamrazovať, a teda pri jeho príprave by malo dôjsť k poctivému rozmrazeniu, ktoré môže byť časovo náročné. Zároveň, ak máte veľkého psa, ktorý potrebuje dostatok stravy, musíte rátať aj s nutnosťou skladovania mrazených zásob.

Je možné kombinovať Barf jedálniček s inými typmi krmiva?

Tento spôsob sa neodporúča, a to vzhľadom na to, že doba trávenia mäsa a granúl je úplne odlišná, čo vo finále môže viesť k zažívacím problémom.