Barf strava pre psov: kompletný sprievodca barfovaním

Prechod na barf stravu – kompletný sprievodca barfovaním

Barf strava sa stáva čoraz populárnejším štýlom kŕmenia psov. Prečo? Odpoveď je jednoduchá, oproti bežnému komerčnému krmivu prináša mnohé výhody a zdravotné benefity. Z čoho sa barf strava skladá a ako s ňou začať? To sa dozviete v našom sprievodcovi barfovaním.

Čo je to barf strava?

Barf je skratka pre "biologically appropriate raw food" alebo v preklade "biologicky vhodná surová strava". Ide o spôsob kŕmenia psov, ktorý si zakladá na konzumácii surového mäsa, kostí, vnútorností, ovocia a zeleniny + doplnkov, mliečnych výrobkov a príloh. Barf strava je tá najprirodzenejšia strava, akú pes môže dostať.

Čítať viac: Čo je BARF?

Pes je od prírody predátor, mäsožravec a surová potrava je potrava, akú by našiel vo voľnej prírode. Je ľahko stráviteľná, obsahuje všetky makro a mikro živiny, ktoré váš miláčik potrebuje a navyše je pre neho najchutnejšia. Oproti bežným krmivám, ktoré obsahujú množstvo múky a chemicky upravených živín je veľmi zdravá. Napodobňuje vlčiu potravu, ktorej potrebu má v sebe pes zakódovanú už tisícky rokov od samotného vyšľachtenia.

Takýto typ kŕmenia vďaka svojmu bohatému obsahu živín efektívne rieši problémy, ako je napríklad málo energie, zlý stav chrupu a srsti či slabá imunita. Pes, ktorý prejde na barf stravu je silný, vitálny a zdravý. Samozrejme aj barf strava nesie určité riziká a nie je to mávnutie zázračným prútikom. Aby sa dostavili požadované výsledky, je treba dodržiavať pravidlá, vďaka ktorým bude stravovanie správne nastavené a funkčné. Práve od toho je tu náš sprievodca, ktorý vám prechod na barf stravu vysvetlí a uľahčí.

barf strava jedlo

Výhody surového krmiva pre psov

Ako sme už načrtli vyššie, barf strava vychádza z pôvodnej prirodzenej stravy v prírode. Táto strava má potenciál a schopnosť vybudovať z vášho chlpáča silného, vitálneho a zdravého psa. Skladá sa prevažne zo surového mäsa, ktoré tvorí 50-65% stravy a poskytuje psovi potrebné bielkoviny pre tvorbu a udržanie zdravého svalstva a taktiež tuk pre dostatok energie.

Okrem toho však disponuje taktiež ovocím, zeleninou či kosťami, ktoré zabezpečia vyvážený prísun všetkých vitamínov a minerálov pre zdravé kosti, chrup a krásnu bohatú srsť. Správne nastavený jedálniček je bohatý na celé spektrum dôležitých prvkov od vitamínu A, B, C, D, E, H, K až po fosfor, vápnik, draslík, horčík, sodík, zinok, fluór, jód, železo a esenciálne mastné kyseliny. 

6 dôvodov prečo prejsť na barf stravu:

dovody prečo barf 

Vyvážený prísun živín:

barf strava poskytuje psovi potrebné množstvo bielkovín, tukov, minerálov a vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre jeho zdravý rast a vývoj.

  1. Čisté zuby a zdravé ďasná: kosti pomáhajú pri čistení zubov a podporujú zdravý stav ďasien.
  2. Posilnenie imunity: surové mäso, ovocie a zelenina obsahujú prirodzené antioxidanty a enzýmy, ktoré posilňujú imunitný systém psa.
  3. Viac energie a vitality: barf strava poskytuje psovi viac energie a vitality vďaka vyváženému prísunu živín.
  4. Optimalizácia trávenia: surové krmivo pomáha optimalizovať trávenie psa, pretože mäso, ovocie a zelenina sú ľahko stráviteľné a neobsahujú žiadne pridané chemikálie. Navyše sa v takejto strave nachádza veľa potrebnej vlákniny.
  5. Prevencia alergií: barf strava môže pomôcť pri prevencii alergií u psov, pretože pri surovom mäse a zelenine sú menej pravdepodobné alergické reakcie, než pri komerčnom krmive s množstvom konzervantov.

Treba však dbať na to, že barf strava a predovšetkým kŕmenie surovým mäsom nesie aj isté riziká. Benefity prináša LEN v tom prípade, ak je kŕmenie správne nastavené a suroviny pochádzajú len z overených a kvalitných zdrojov. Takisto je vhodné sa pred tým, než začnete barfovať, poradiť s vašim zverolekárom a prípadný jedálniček s ním konzultovať. Môžete tiež po čase porovnať zdravotný stav a kondíciu pred a po nasadení barf jedálničku.

Na čo si dať pri barfovaní pozor?

Ako bolo povedané v predošlom odseku, aj barf strava so sebou nesie isté riziká. Tým sa však dá dodržiavaním pravidiel jednoducho vyvarovať a žať len vyplývajúce výhody.

Pri kŕmení psa barf stravou by ste mali byť opatrní s nasledujúcimi vecami:

  1. Balans živín: barf strava by mala byť vyvážená a zahŕňať dostatočné množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov. Je dôležité zabezpečiť, aby vaše krmivo pre psa obsahovalo dostatočné množstvo živín a neobsahovalo príliš veľa jedného druhu z nich.
  2. Nezávadnosť mäsa: mäso pre psov by malo byť čerstvé a bezpečné na konzumáciu. Používajte len kvalitné mrazené mäso, ktoré bolo spracované v súlade s hygienickými štandardmi. Malo by byť premrazené aspoň 48 hodín, aby vymreli všetky parazity. Rozmrazovať by sa malo v chladničke, prípadne rýchlo v mikrovlnke, aby sa nestihlo začať kaziť. V prípade núdze, napríklad cestovania, je možné surové mäso nahradiť sušeným.
  3. Doplnky: akýkoľvek doplnok stravy, ktorý používate, by mal byť dôkladne preskúmaný a mal by byť v súlade s odporúčaním veterinárneho lekára.
  4. Monotónnosť: nepoužívajte len jeden druh mäsa, aby ste zabránili monotónnosti a zabezpečili, aby pes dostal dostatočné množstvo rôznych živín.
  5. Veterinárna kontrola: váš barf jedálniček je vhodné konzultovať s veterinárom a sledovať zdravotný stav psa. Následne po čase môžete upraviť pomer živín podľa toho, ako sa jeho stav (svalstvo, energia...) vyvíja.
  6. Nevhodné potraviny: tak, ako sú potraviny, ktoré pes prirodzene miluje, existujú aj tie, ktoré mu prirodzene môžu uškodiť. Medzi tie patrí napríklad čokoláda, cibuľoviny, strukoviny, avokádo alebo rôzne ľudské dochucovadlá ako je soľ a korenie. Takým potravinám by ste sa mali vyvarovať.

Okrem toho je dôležité zvoliť správny postup prechodu z granúl na barf stravu. Pre niektorých psov bude vhodné urobiť zmenu zo dňa na deň, iným zase môže vyhovovať postupná zmena. Dôležité je prihliadať na zdravotný stav a schopnosť psa tráviť.

Medzi nevýhody barfu tiež patrí časová náročnosť, nutnosť vhodného skladovania a častý nákup potravy. To všetko sú veci, s ktorými treba rátať, ak chcete pre svojho psa to najlepšie.

Ako začať s barf stravou

Ak ste sa rozhodli pre kŕmenie vášho psíka barf stravou a rozumiete rizikám a nevýhodám, je niekoľko bodov, ktoré by ste mali absolvovať. V prvom rade by ste si mali vypočítať dávkovanie a pomer surovín prostredníctvom barf kalkulačky, ktorú nájdete nižšie. Vhodnosť jedálnička tiež môžete konzultovať s veterinárom a poradiť sa ako na barf stravu prejsť.

Niektorým psom totižto bude vyhovovať okamžitá zmena zo dňa na deň, iným zase postupné zmiešavanie barfu s komerčným krmivom a následný kompletný prechod. Je to individuálne a treba zvážiť vek, tráviace schopnosti a celkový zdravotný stav psa. Dbajte na balans živín, rozmanitosť jedálničku a kvalitu a bezpečnosť mäsa a všetkých potravín.

Pred nasadením barf stravy si prejdite základné body:

  1. Balans živín: vypočítajte si pomocou barf kalkulačky pomer živín, ktoré by mal váš psík prijať a poraďte sa taktiež s vašim veterinárom.
  2. Zvážte postupnú alebo okamžitú zmenu: každý pes má individuálne tráviace schopnosti a predísť hnačkám či zápche môžete zvolením vhodného postupu zmeny. Vhodné je tiež zvoliť tzv. mliečny deň, teda zaradiť medzi granulami a barfom deň, kedy psíkovi dáme iba mliečne výrobky.
  3. Dbajte na rozmanitosť a kvalitu jedálnička: urobte si prehľad vhodných potravín a nakupujte len u overených kvalitných zdrojov. 

Začíname s barfovaním

Ak ste splnili všetky tieto body, môžete sa pustiť do nasadenia barfu.

  1. Prvý týždeň začíname len s chudou svalovinou, prípadne mletým mäskom. Prvé dni ho môžeme jemne povariť. Ako príloha môže slúžiť ovocie a zelenina, ale nie príliš aromatické druhy. Vhodná príloha je taktiež ryža. Od začiatku môžeme zaradzovať aj mliečne výrobky, ale mali by sa konzumovať samostatne bez mäsa, v inej kŕmnej dávke.
  2. Druhý až tretí týždeň môžeme začať pridávať vnútornosti, ako napríklad žalúdky a srdiečka, neskôr aj pečeň, obličky a iné.
  3. Dlhší a dôkladnejší proces si vyžadujú kosti, obzvlášť ak bol váš chlpáč zvyknutý na granulovanú potravu. Taký pes totižto môže prísť o ihlový reflex, a preto je nutné kosti nasadzovať opatrne a najskôr v štvrtom týždni. Na začiatok sa mu môžu rozmixovať a postupne začať pridávať mäkkšie kosti (napríklad kuracie krídla) v celistvom stave. Vždy ich však podávajte surové, nikdy ich nevarte v domnienke, že sa budú psovi ľahšie konzumovať. Ak ich už zaradíte do jedálničku, tiež by sa mali konzumovať v samostatnej kŕmnej dávke a nie spolu s mäsom. 

Zoznam potravín vhodných pre barf

Barf nie je len o mäse a kostiach. Pes je síce mäsožravec, no aby bol havo zdravý a dostal všetko čo potrebuje, je nutné zaradiť aj rôzne druhy ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, príloh a doplnkov napríklad pre zdravé kĺby. 

Barf jedálniček by mal obsahovať:

  1. Mäso: hovädzie, bravčové, kuracie, králičie, jahňacie, kozie, pštrosie, klokanie, konské atď.
  2. Ryby: losos, tuniak, treska, sleď atď.
  3. Vnútornosti: pečeň, srdce, pľúca, žalúdok atď.
  4. Kosti: kuracie, jahňacie, hovädzie atď.
  5. Zelenina: mrkva, brokolica, kapusta, cuketa, paradajky atď.
  6. Ovocie: jablká, hrušky, banány, melóny atď.
  7. Doplnky: rastlinné oleje, vaječné žĺtky, jogurt, syr, semienka a oriešky (mechanicky narušené, alebo povarené), ryža, cestoviny, morské riasy, kĺbové výživy atď.

Je dôležité si uvedomiť, že potraviny určené na kŕmenie psov by mali byť čerstvé a kvalitné. Taktiež je dôležité, aby ste boli opatrní pri výbere kostí, pretože niektoré kosti môžu byť pre psa nebezpečné. Treba dať pozor na ich stav. Mali by sa konzumovať len surové a v stave, kedy nie sú náchylné na lámanie na maličké ostré časti pripomínajúce ihlu. Sledujte tiež koľko živočíšnych tukov a koľko vlákniny má pes v strave, aby bolo jeho trávenie optimálne. Riaďte sa barf kalkulačkou, avšak môžete sa pri zostavovaní jedálničku poradiť aj s veterinárom.

Zistite viac o zostavovaní BARF jedálničku v našom článku: Ako zostaviť BARF jedálniček? Výhody jedálnička na mieru od Barfi

Barf kalkulačka – ako vypočítať správny pomer?

Barf kalkulačka je nástroj, ktorý pomáha majiteľom psov vyvážiť stravu pre svojich miláčikov v súlade s barf diétou. Táto kalkulačka sa používa na výpočet správneho pomeru kostí, mäsa a príloh.

Vzorec funguje na základe hmotnosti, zvážiť však treba aj ďalšie faktory, ako je vek, aktivita a kondícia, zdravotný stav či iné individuálne ukazovatele.

Všeobecne platí, že dospelý pes by mal prijať 2-3% svojej ideálnej váhy vo forme potravy každý jeden deň. Pre príklad, ak má váš pes 10kg, každý deň by mal prijať potravu v celkovej váhe 300g. Ideálna váha znamená, že ak má 10kg a veterinár vám povie, že by mal vážiť 15kg, denný príjem by mal byť 450g potravy. Tá potom môže byť rozdelená napríklad do dvoch kŕmnych dávok ráno a poobede/večer, podľa toho, ako je váš pes zvyknutý. Pri prechode z granúl na barf stravu môžete rozdelenie kŕmnych dávok a čas kŕmenia zachovať.

Vypočítaná kŕmna dávka by sa mala skladať z:

  • 50-65% mäsa (vrátane vnútorností, v pomere 70% mäso, 30% vnútornosti)
  • 15-30% kostí
  • 15-30% príloh (zelenina, ovocie, mliečne výrobky, vajcia...) 

Ak teda váš pes váži 10kg a na základe jeho aktivity a pohybu zvolíte 3% krmnej dávky na deň, za deň by mal prijať 300g potravy, pričom by sa mala skladať zo 150g mäsa, 90g kostí a 60g príloh.

Nezabudnite, že tento vzorec je len odporúčanie a môže sa líšiť v závislosti od individuálnych potrieb vášho psa.

 barf_strava_2

Je barf strava tým najvhodnejším krmivom pre psov?

Ako barf, tak aj komerčné krmivo majú svoje výhody a nevýhody. Ak však chcete vášmu psovi dopriať to, čo je mu od prírody dané, barf strava je to pravé. Bežne dostupné granulované krmivo pre psov je často plné chemických dochucovadiel, múky a aditív, ktoré by sa mu v prírode dostali pod chrup len ťažko. Surové mäso je pre psa to, čo skutočne potrebuje a hlavne miluje. Pokiaľ túžite po zdravom, vitálnom a šťastnom psovi s plným žalúdkom a vrtiacim chvostom, vyberte si z našej ponuky mrazeného mäsa pre psov.

 

Často kladené otázky:

Je barf lepší ako suché krmivo?

Oba typy krmiva majú svoje výhody a nevýhody a rozhodnutie, ktorý typ krmiva je pre vášho psa najlepší, by malo byť založené na jeho individuálnych potrebách a preferenciách, ako aj na radách vášho veterinára. Všeobecné výhody barf stravy sú však nesporné a vyššie si môžete prečítať aké prináša benefity. 

Ako sa barf vyrába? 

Barf strava sa skladá z kvalitných a čerstvých surovín. To znamená, že nie je nijak chemicky upravovaná a spracovávaná. Mäso je dostupné v mrazenej podobe, môže byť pomleté.

Môže sa barf strava variť?

Cieľom barfovania je poskytovať psom surové krmivo, ktoré je pre nich prirodzené a k akému by sa dostali vo voľnej prírode. Surové mäso v sebe uchováva enzýmy a živiny, ktoré sú pre zvierací organizmus prospešné. Obzvlášť dôležité je nevariť kosti. Tie by sa mohli stať krehkými a úlomky z nich by mohli psovi uškodiť. Je však vhodné povariť mäso v prvom týždni nasadenia barf stravy. Variť sa tiež môžu niektoré iné suroviny, ako napríklad zelenina, oriešky či prílohy.

Ako dlho môžeme kŕmiť barf stravou?

Barf strava sa môže podávať psovi počas celého života, s vhodnými úpravami pre rôzne životné obdobia, ako napríklad tehotenstvo alebo staroba. Môžete tiež kontrolovať zdravotný stav a kondíciu vášho chlpáča, sledovať ako reaguje na jednotlivé suroviny a následne upravovať pomer živín tak, aby mu krmivo čo najviac vyhovovalo. 

Akým surovým mäsom môžeme kŕmiť psy?

Psa je možné kŕmiť rôznymi druhmi mäsa. Každé mäso má iný pomer bielkovín, tukov a enzýmov, ktoré sú pre vášho miláčika veľmi dôležité. Preto je vhodné druhy mäsa striedať. Medzi najobľúbenejšie druhy mäsa pre psov patrí: hovädzie, bravčové, kuracie, králičie, jahňacie, divina či dokonca pštros, klokan alebo ryby. Nemusíte sa báť kŕmiť psa surovým mäsom. To, že pes je po kontakte s krvou agresívny, je vyvrátený mýtus. Navyše, krv je veľmi výživná. 

Použité zdroje:

NOVOSÁDOVÁ, Kateřina, 2011, Kŕmenie psa prirodzenou stravou

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Raw_feeding

https://bridgeranimalnutrition.com/article-225